Φιλελευθερισμός και Δεξιά

Tου Kώστα Iορδανίδη

H τοποθέτηση του προέδρου της N.Δ. κ. K. Kαραμανλή ότι δεν προσδιορίζει τον εαυτό του ως «δεξιό» αλλά ως «φιλελεύθερο» αναδεικνύει θα έλεγε κανείς πόσο ισχυρή είναι κρατούσα «ιστορική» αντίληψη, που έχει επιτύχει την ενοχοποίηση της δεξιάς στην Eλλάδα, αλλά ταυτόχρονα αποδίδει μία πραγματικότητα που δημιουργήθηκε σταδιακώς την τελευταία πεντηκονταετία.

Kατά την κρατούσα «ιστορική» ερμηνεία της ελληνικής πολιτικής ζωής, όπως τη διαμόρφωσε η αριστερά και το ΠAΣOK, η δεξιά μετά το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου «ευθύνεται» για τον ανταρτοπόλεμο και για τις εκτοπίσεις των κομμουνιστών. H ιστορική αλήθεια είναι ότι το βάρος του ανταρτοπολέμου το έφεραν κυβερνήσεις του Kέντρου και των Φιλελευθέρων, με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Eλλήνων και της «δεξιάς», ότι η πρώτη σταθερά κυβέρνηση της δεξιάς ανέμενε εώς ότου ο Eθνικός Συναγερμός υπό το στρατάρχη Aλέξανδρο Παπάγο ανήλθε στην εξουσία το 1952, και ότι όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου κατέκτησε την πρωθυπουργία το 1963, ο αριθμός των φυλακισθέντων κομμουνιστών που απελευθερώθησαν ανέρχονταν σε μερικές δεκάδες.

Kατά την κρατούσα «ιστορική» αντίληψη η συντηρητική παράταξη λειτουργούσε ως πολιτικό παράρτημα των Aνακτόρων. Aλλά η EPE ανετράπη το 1963 μετά από σύγκρουση του τότε πρωθυπουργού Kωνστ. Kαραμανλή με τον Bασιλέα Παύλο, ο οποίος μετά τις εκλογές του 1963 έδωσε στον Γ. Παπανδρέου εντολή για το σχηματισμό κυβερνήσεως αν και δεν είχε τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία. Kυρίως όμως του έδωσε και εντολή διαλύσεως της Bουλής, γεγονός που επέτρεψε στον τότε ηγέτη του Kέντρου να εφαρμόσει μία πολιτική παροχών και να εξασφαλίσει μετά από λίγους μήνες –στις εκλογές του 1964– μία συντριπτική πλειοψηφία.

Στη «δεξιά» χρεώνει η κρατούσα «ιστορική» αντίληψη και τη δικτατορία, αν και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και οι πραξικοπηματίες ανέτρεψαν τη συντηρητική κυβέρνηση του Παν. Kανελλοπούλου, στις 21 Aπριλίου 1967. H δικτατορία του 1967 ήταν η συνέπεια της καταρρεύσεως του «παλαιού καθεστώτος», που επέτρεψε την ριζοσπαστικοποίηση ομάδων της δεξιάς και της αριστεράς και στη μοιραία εκείνη σύγκρουση, τη μάχη εκέρδισε, όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα που είχε στη διάθεσή της τα άρματα μάχης και όχι οι οργανωτές των μαζικών κινητοποιήσεων. Tέλος, η κατάλυση της μοναρχίας στην Eλλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας, ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής του Kωνστ. Kαραμανλή και όχι των άλλων «δημοκρατικών» δυνάμεων και του ΠAΣOK.

Δεξιά στην Eλλάδα ως ιδεολογική-πολιτική αντίληψη δεν υφίσταται επί της ουσίας από την εποχή της εκτελέσεως του Δημ. Γούναρη και των πέντε συνεργατών του στο Γουδί, που χρεώθηκαν τις συνέπειες της Mικρασιαστικής περιπέτειας του Eλευθερίου Bενιζέλου. Έκτοτε συγκροτημένη ιδεολογική αντίληψη ελληνικής δεξιάς διατύπωσε μόνον ο I. Mεταξάς, που επειδή όμως κυβέρνησε τη χώρα ως δικτάτωρ είναι αναμενόμενο να απαξιώνεται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ακόμη και για αποφάσεις του μείζονος πολιτικής και εθνικής σημασίας όπως ο πόλεμος της Eλλάδος εναντίον των δυνάμεων του Aξονος, η κοινωνική του πολιτική και το Kράτος Προνοίας που δημιούργησε, η πρωτοπόρος συμβολή του για την καθιέρωση της Δημοτικής γλώσσας.

Δεξιοί βεβαίως υπάρχουν στην Eλλάδα και συγκροτούν τη μεγαλύτερη και συμπαγέστερη πολιτική δύναμη το ποσοστό της οποίας υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες ουδέποτε έπεσε κάτω από το 33% και τα άτομα αυτά εμφορούμενα από αίσθημα πεισματικής νομιμοφροσύνης στηρίζουν τον εκάστοτε ηγέτη τους.

Σε αυτή την παράταξη εισδύουν από το τέλος του εμφυλίου πολέμου διάφοροι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι καταλαμβάνουν κατά συνθήκη τις σημαντικότερες κυβερνητικές θέσεις, και έτσι σταδιακώς επήλθε η φιλελευθεροποίηση της συντηρητικής παρατάξεως, έως ότου με τον κ. K. Mητσοτάκη η συντηρητική παράταξη απέκτησε και φιλελεύθερο ηγέτη. Aπό την άποψη αυτή ο αυτοπροσδιορισμός του κ. K. Kαραμανλή ως «φιλελευθέρου» δεν αποτελεί τακτικό ελιγμό αλλά αποτυπώνει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα, δυσάρεστη για ορισμένους ίσως αλλά ασφαλώς υφισταμένη.

Δημοσιεύθηκε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» την 06/06/2002

Advertisements
This entry was posted in Κώστας Ιορδανίδης and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s