Ο ανένδοτος γόνος της πράσινης ανάπτυξης

Του Αντώνη Ζέρβα

Η πολύωρη τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού κίνησε, για μια ακόμη φορά, την αδυσώπητη απορία που, μήνες τώρα, καταθλίβει το μυαλό των Ελλήνων.

Πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζει τόσο αξιοθρήνητο θέαμα στην πατρίδα του ένας πρόεδρος κυβερνήσεως που θέλει να πείσει ότι, χάρη στη διεθνή του δράση, κατόρθωσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ξένων προς την Ελλάδα; Ανίκανος να πλέξει ένα σοβαρό επιχείρημα, να δώσει μία πειστική απάντηση, να πει έστω κάτι που δεν θυμίζει τα αναμασημένα έγγραφα της πελαγωμένης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όλοι ξέρουμε ότι στις δοσοληψίες δεν παίζουν ρόλο τα λόγια, αλλά η σιωπηλή κατανόηση αριθμών και συμφερόντων. Ότι όποιος είναι στη γωνία δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Πλην όμως εδώ δεν πρόκειται για μια επιχείρηση που για να αποφύγει τη χρεοκοπία πρέπει να δει το Αιγαίο Πέλαγος να ανθίζει με ελικομηχανές;

Οι Έλληνες αποφάσισαν να υπομείνουν τις αιματηρές θυσίες που τους επιβλήθηκαν και ίσως δεχθούν ακόμη περισσότερες, διότι, παρά τους επιδερμικούς εκσυγχρονισμούς, φέρονται από μία συγκεκριμένη διάθεση πνεύματος, προτεχνολογικής και μάλλον ανορθολογικής υφής, που καλώς ή κακώς εμπόδιζε την απόλυτη υποταγή στους διορισμούς του πράγματος. Αυτή η διάθεση έσωζε μέχρι σήμερα τον μειλίχιο πρωθυπουργό μας, διότι στο πρόσωπό του οι περισσότεροι έβλεπαν έναν πολιτικό γόνο που δεν έχει σκοπό να «φάει» και άρα είναι φιλότιμος πατριώτης. Όταν όμως σπεύδει να υιοθετήσει αδιακρίτως κάθε είδους καινοτομία με αποκλειστικό γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων, τότε αυτό το είδος πατριωτισμού αποβαίνει άκρως επικίνδυνο. Διότι άλλο πράγμα είναι η ανάπτυξη για τον τόπο και άλλο το Κατάρ της ανάπτυξης!

Το κλίμα ευημερίας και ελευθερίας που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν καρπός της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης. Είναι φυσικό λοιπόν, αν και πολύ επώδυνο, να κλυδωνίζεται σήμερα που όλα κλυδωνίζονται. Θα μπορούσε βεβαίως να έχει πολιτευθεί διαφορετικά και προετοιμασθεί αρτιότερα. Τον κλυδωνισμό πάντως δεν θα τον απέφευγε, όπως δεν μπόρεσε να τον αποφύγει ούτε η ίδια η Ε. Ε.

Αυτή τη στιγμή, οι δυτικές οικονομίες προχωρούν στην εφαρμογή ενός νέου είδους ανάπτυξης που για τον διάφανο πρωθυπουργό αποτελεί τη θύρα της παντοδυναμίας. Πρόκειται για την «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή την αγορά καθαρών και οικολογικών υλικών και προϊόντων, η οποία προβάλλεται ως πανάκεια, όπως ακριβώς ο Καλλικράτης, που κόπηκε στα μέτρα της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής. Πλην όμως, βαθύτερη επιδίωξη της πολιτικής αυτής είναι ο περιορισμός των εθνικών κεντρικών κυβερνήσεων και συνεπώς ο παραγκωνισμός του απαξιωμένου δημόσιου τομέα προς όφελος των δυνάμεων της αγοράς.

Κάθε μεταβολή του παραγωγικού μοντέλου συνεπάγεται οδυνηρές μεταβολές και νέους πειθαναγκασμούς. Κάθε παραγωγικό μοντέλο έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Προπομπός της πράσινης ανάπτυξης είναι η ασφυκτική υγειονομία. Ακολουθεί ο πράσινος επιχειρηματίας, η πράσινη αστυνομία, η πράσινη παιδεία, η πράσινη διαφθορά. Οι μικρές χώρες δεν έχουν συμφέρον να βιάζονται.

Παρά την κακοδαιμονία, τις τεράστιες διαρθρωτικές αδυναμίες και όλα όσα κάνουν αβίωτη συχνά την καθημερινότητα και που ασφαλώς χρειάζονται εντατική θεραπεία, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η ζωή στην Ελλάδα στάθηκε, σε γενικές γραμμές, πολύ πιο ανθρώπινη σε σύγκριση με τη ζωή πολλών άλλων ορθολογικά και αποτελεσματικά οργανωμένων κοινωνιών, όπως π.χ. της Σουηδίας.

Όταν κανείς φέρνει στο νου του τις συγκλονιστικές ταινίες του σύγχρονου σκανδιναβικού κινηματογράφου, το αποτύπωμα πατριωτισμού και εθνικής σωτηρίας του πρωθυπουργού αρχίζει όντως να τρομάζει.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή την 07 Νοεμβρίου 2010.

 

Advertisements
This entry was posted in Αντώνης Ζέρβας and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s