Αναμένοντας εντολές

Του Κώστα Ιορδανίδη

Η Ελλάς αποσύρεται σταδιακώς από την ευρωπαϊκή σκηνή. Θέματα υψίστης σημασίας που αφορούν το μέλλον των πολιτών της χώρας συζητούνται από τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ερήμην του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και της κυβερνήσεώς του. Το ενδεχόμενο συντεταγμένης ή άναρχης χρεοκοπίας, παραμονής στη Zώνη του Eυρώ ή επιστροφής στη δραχμή, διαχειρίζονται οι δανειστές μας, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων μιας καταρρέουσας ελληνικής οικονομίας στο ευρωπαϊκό σύστημα. Εξόχως θλιβερή εξέλιξη. Το τίμημα της αφροσύνης του ελληνικού πολιτικού συστήματος της τελευταίας τριακονταετίας, με την ευθύνη να βαρύνει συντριπτικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Θεώρησαν οι διαχειριστές της εξουσίας στην Ελλάδα ότι η κοινοτική αλληλεγγύη θα ήταν μία διηνεκής και ανεξάντλητη υποχρέωση, που είχαν αναλάβει οι εταίροι μας στην Ένωση. Έχει αποδειχθεί ότι έσφαλαν, με τρόπο τραγικό. Διέφυγε της προσοχής διαδοχικών κυβερνήσεων ότι η ένταξη της χώρας σε ένα οργανωμένο σύστημα συνεπαγόταν τυφλή εφαρμογή κανόνων.

Ήταν ασύνετο να ενταχθεί η Ελλάς στη Ζώνη του Ευρώ, διότι η οικονομία της ήταν ασύμβατη με ένα σκληρό νόμισμα, που είχε διαμορφωθεί από το πλέον ανεπτυγμένο κράτος της Ευρώπης – τη Γερμανία. Η απλή αλήθεια ότι είναι επικίνδυνο να βρίσκεται κανείς εκεί όπου δεν ανήκει, αγνοήθηκε.

Άπαξ και ενετάχθη, όμως, η άσκηση νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα όφειλε να γίνεται με όρους δικτατορικούς – κάτι που απέρριπτε με βδελυγμία πρωτίστως το πολιτικό σύστημα της μεταπολιτεύσεως και κατ’ επέκταση η κοινωνία. Τώρα εκ των υστέρων, όσοι επί τριάντα χρόνια εφάρμοσαν πολιτική «εξευμενισμού» προς όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις υποδύονται ρόλους πολιτικών, που εμφορούνται από ακραία αποφασιστικότητα. Αλλά αντιμετωπίζονται ως αγυιόπαιδες και απορούν γιατί δεν βρίσκουν κατανόηση στην εκστρατεία σωτηρίας που έχουν αναλάβει. Η Ελλάδα δεν βυθίζεται απλώς καθημερινά στη φτώχεια. Ένα ολόκληρο σύστημα καταρρέει. Σπαράσσεται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο πολύς αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκαλεί τους βουλευτές που έχουν επιφυλάξεις να ανατρέψουν την κυβέρνηση, εάν τολμούν. Έπειτα από δύο χρόνια άκρως ερασιτεχνικής ασκήσεως της εξουσίας, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπον ηρωικής εξόδου για να αποφύγει τον ευτελισμό. Ματαιοπονεί, κατά πάσα βεβαιότητα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» την 13 Οκτωβρίου 2011

This entry was posted in Κώστας Ιορδανίδης and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Αναμένοντας εντολές

 1. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Και αν λοιπόν δεν ήμασταν στο ευρώ, θα ήταν ο Ψωμιάδης στην φυλακή, θα αντιμετωπιζόταν οι καταλήψεις ως αυτό που είναι (ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ! ) , θα υπήρχε έλεγχος και αξιολόγηση στο Δημόσιο, θα είχε αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή;;;;;;;;
  Κάποια στιγμή ας αντιληφθούμε ότι η ένταξη στην τότε ΕΟΚ, η υιοθέτηση του ευρώ ακόμα και τα σημερινά μνημόνια 1,2,3 κλπ ήταν ευκαιρίες όχι λύσεις. Ενα καλύτερο περιβάλλον για να κάνεις » πράγματα», όχι ο Παράδεισος.

  • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

   Φιρίκι νομίζω ότι εξέλαβες τις προσεκτικές διατυπώσεις του Ιορδανίδη ως κατηγορηματική άρνηση της ένταξης στην ΟΝΕ. Επιπλέον, ταυτίζεις την θέση του με άρνηση της ένταξης στην ΕΟΚ – πράγμα που δεν το λέει πουθενά.

   Επιλέγω αποσπάσματα:
   «Ήταν ασύνετο να ενταχθεί η Ελλάς στη Ζώνη του Ευρώ, διότι η οικονομία της ήταν ασύμβατη με ένα σκληρό νόμισμα, που είχε διαμορφωθεί από το πλέον ανεπτυγμένο κράτος της Ευρώπης – τη Γερμανία. Η απλή αλήθεια ότι είναι επικίνδυνο να βρίσκεται κανείς εκεί όπου δεν ανήκει, αγνοήθηκε.» Ο ασύμβατος χαρακτήρας της ελλαδικής οικονομίας με την υιοθέτηση ενός σκληρού νομίσματος δύσκολα μπορεί να αναιρεθεί.

   Συνεχίζει λέγοντας ότι αφού εντάχθηκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ (κι όχι στην ΕΟΚ) θα έπρεπε να ασκεί την αντίστοιχη δημοσιονομική πολιτική: «Άπαξ και ενετάχθη, όμως, η άσκηση νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα όφειλε να γίνεται με όρους δικτατορικούς – κάτι που απέρριπτε με βδελυγμία πρωτίστως το πολιτικό σύστημα της μεταπολιτεύσεως και κατ’ επέκταση η κοινωνία».

   Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τα παραπάνω…

 2. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Aγαπητέ Λεωνίδα, δεν ισχυρίζομαι ότι ο κ Ιορδανίδης είναι υπερ της εξόδου από την Ε.Ε.. Απλώς αναφέρθηκα στο ότι αντιμετωπίζουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται (όπως η ένταξη στην τότε ΕΟΚ, αργότερα στην Ευρωζώνη κλπ) σαν λύσεις και όχι σαν αυτό που είναι , δηλ. ευκαιρίες να δράσουμε σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.
  Γιατί a priori δεν συμβαδίζει η «ελλαδική οικονομία» με το σκληρό ευρώ;;;;; Γιατί δεν μπορούμε να ανήκουμε στο ευρώ;;;;; Δεν μας δημιούργησε το ευρώ τα προβλήματα, αυτά προϋπήρχαν. Απλά η υιοθέτηση του ευρώ δημιούργησε σε πολίτες και πολιτικούς ακόμα μεγαλύτερο εφησυχασμό . Αισθανθήκαμε «too big to fail » και φυσικά κανείς δεν προέβλεψε μια κρίση τέτοιου μεγέθους.
  Τι άραγε σημαίνει άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής με «δικτατορικούς όρους» ; Αν απλώς σημαίνει «δεν απλωνω τα πόδια μου περα απ΄ το πάπλωμα μου» δεν βλέπω τίποτα το «δικτατορικό» και εν πάση περιπτώσει αυτό ισχύει είτε με ευρώ είτε με δραχμή είτε με γρόσι. Σαφώς πολιτικό σύστημα και κοινωνία δεν ήταν εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους διαχείριση αλλά αυτό οφείλεται σε νοοτροπίες που άνθησαν πολύ πριν υπάρξουν καν σκέψεις περί ευρώ.

  • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

   Φιρίκι, έχω την εντύπωση ότι οι σχετικές αποφάνσεις του Ιορδανίδη μπορούν να ιδωθούν πέραν των σχημάτων «λύση» ή «ευκαιρία».
   Ορισμένες φορές μπορούμε να υπολογίσουμε, με μεγαλύτερη ή μικρότερη βασιμότητα, ορισμένα ενδεχόμενα. Όλα τα σενάρια δεν είναι πάντοτε ανοικτά ή στον ίδιο βαθμό αν θέλεις. Η ελλαδική οικονομία δεν συμβάδιζε με το ευρώ υπό την έννοια ότι δεν υπήρχε «πραγματική σύγκλιση» της οικονομίας της με αυτές της «προηγμένης» Δύσης -τουλάχιστο. Υπό την έννοια ακόμη ότι σε μία παραγωγικώς αδύναμη χώρα η συμβίωσή της υπό ένα κοινό νόμισμα, που της αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής, θα επέτεινε την παραγωγική της απίσχνανση.

   «Δικτατορική» μάλλον θα ήταν μία δημοσιονομική πολιτική που θα έπρεπε να παρέμβει με τρόπο αποφασιστικό σε μία κοινωνία και οικονομία η οποία έχει, εν πολλοίς, ας μου επιτραπεί το γενικόλογο, δομική ασυμβατότητα με τις αντίστοιχες κοινωνίες και οικονομίες του ανεπτυγμένου Βορρά.

   Το ευρώ δεν γέννησε φυσικά το πρόβλημα. Το επέτεινε όμως στο βαθμό που δεν δρομολογήθηκαν από πολύ νωρίτερα άλλες εξελίξεις.

   Όσο για το «too big to fail» σίγουρα η προπαγάνδα περί «ισχυρής Ελλάδος» έπιασε τόπο. Εδώ ένα κείμενο του 1992 που έχει τελείως διαφορετική άποψη: [παρασιτικός καταναλωτισμός].

 3. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Λεωνίδα, τι σημαίνει άσκηση νομισματικής πολιτικής; Κατά βάσιν «υποτιμώ το νόμισμα » ή «τυπώνω χρήμα» με ότι σημαίνουν αυτά για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών . Ποτέ αυτές οι δύο πρακτικές μόνες τους δεν απέδωσαν μακροπρόθεσμα αν δεν υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μιας χώρας. Τα δύο αυτά δικαιώματα μας αφαιρέθηκαν . Αντ΄ αυτών εξασφαλίσαμε όμως ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και φθηνό δανεικό χρήμα. Αμφότερα χρησιμοποιήθηκαν κατά τρόπο που οδήγησαν στην περαιτέρω «παραγωγική απίσχνανση». Δεν ήταν νομοτελειακά προκαθορισμένη. (Νομίζω ότι κατά βάση συμφωνούμε αν κρίνω από την προτελευταία παραγραφούλα «Το ευρώ δεν γέννησε φυσικά το πρόβλημα. Το επέτεινε όμως στο βαθμό που δεν δρομολογήθηκαν από πολύ νωρίτερα άλλες εξελίξεις «- πιθανή «διαφωνία» το «πολύ νωρίτερα» γιατί θεωρώ ότι και μέσα στο ευρώ είχαμε δυνατότητα δρομολόγησης ΄λλων εξελίξεων).
  Το κείμενο του Κονδύλη σήμερα μοιάζει προφητικό.
  Α, και μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά σύνθετης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

  • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

   Νομίζω κι εγώ ότι κατά βάση συμφωνούμε Φιρίκι. Πιστεύω ότι εσύ δίνεις έμφαση στη «δυνατότητα» ενώ εγώ στην «προβλεψιμότητα επί τη βάσει ορισμένων σταθερών» που θεμελιωδώς σχετικεύει τη «δυνατότητα», δίχως να θέλω να περιπέσω στη «νομοτέλεια».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s