Ο μοιραίος πρωθυπουργός

Του Kώστα Iορδανίδη

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανεδείχθη στην παράφρονα μεταβλητή όχι απλώς του ελληνικού, αλλά του διεθνούς συστήματος. Ο «πράος» συνομιλητής του Μαΐου 2010, ο «αντικειμενικός» αξιολογητής της χώρας, όταν την προσομοίαζε με τον «Τιτανικό» που βυθιζόταν από τα χρέη και τη διαφθορά, ο «ευρωπαϊστής», που απεδέχθη δίχως διαπραγμάτευση ένα ερασιτεχνικό, ολέθριο Μνημόνιο, οδηγώντας την Ελλάδα στη χειρότερη ύφεση, αντιμετωπίσθηκε στο εσωτερικό και διεθνώς ως εκτός πάσης πολιτικής λογικής, όταν ανακοίνωσε διενέργεια δημοψηφίσματος, με άγνωστο ερώτημα.

Τα πολιτικά κόμματα επέπεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ζητώντας άμεση παρέμβασή του, ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο – με άλλα λόγια η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που θα μπορούσε να είναι καταδικαστική για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η γενική αίσθηση είναι ότι ο κ. Παπανδρέου παραβίασε κάθε συμβατική πολιτική λογική, ότι ενεργεί με τρόπο ανεύθυνο και έτσι ακριβώς συμπεριφέρθηκε. Αλλά ο κ. Παπούλιας δεν έχει ούτε τη διάθεση και ίσως ούτε τη δυνατότητα να αναμιχθεί στην επιχείρηση εκθρονίσεως ενός Παπανδρέου.

Αποτελεσματικότερο ήταν το οθωμανικό σύστημα, τον Αύγουστο του 1879, όταν οι τότε εκσυγχρονιστές, υπό τον ραδιούργο Μιδάτ Πασά, για να απαλλαγούν από τον σουλτάνο Μουράτ Ε’ προσέτρεχαν στον Σεϊχουσλάμη, που θεολογικώ τω τρόπω εξέδωσε την ακόλουθη διάγνωση:

«Εάν ο Αρχηγός των Πιστών [σ.σ. Σουλτάνος] προσβληθεί από πνευματική αλλοίωση και εάν η ενάσκηση του λειτουργήματός του καθίσταται ως εκ τούτου αδύνατος, μπορεί να καθαιρεθεί;

Απάντηση: Ο Ιερός Νόμος λέγει “Ναι”.

Εγράφη παρά του ταπεινού Χασάν Χαϊρουλάχ, τον οποίο ας ελεεί ο Θεός.»

Ακόμη και η παρακμάζουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε διεξόδους. Τα πολιτικά κόμματα επισημαίνουν ότι διέξοδος είναι η προκήρυξη εκλογών, αναγνωρίζοντας στον «ελληνικό λαό» ωριμότητα να εκλέξει νέα κυβέρνηση, αλλά όχι να αποφανθεί διά δημοψηφίσματος περί του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας. Απλώς υποτιμούν την κρίση των Ελλήνων, που δεν αμφισβητούν το ευρώ αλλά την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει σώφρων πολίτης, που να μη θεωρεί ότι η παραμονή στην εξουσία του κ. Παπανδρέου και της κυβερνήσεώς του είναι ολέθρια για τη χώρα. Ως εκ τούτου, ο μόνος κίνδυνος είναι ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κερδίσει την «μπλόφα». Ηδη οι ισχυρότεροι ηγέτες της Δύσεως του αναγνώρισαν το δικαίωμα να προσφύγει σε δημοψήφισμα – και δεν ήταν δυνατόν να συμβεί το αντίθετο. Είναι επίσης βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου θα εξακολουθήσει να καταγγέλλει ότι τραπεζίτες και δημοσιογραφικά συγκροτήματα μεθοδεύουν την ανατροπή του για ίδια συμφέροντα. Θα επαναλάβει τα σενάρια «αποστασίας» του 1965, με διεθνείς δυνάμεις και εγχώριους «συνεργάτες» τους. Θα κινηθεί στα άκρα και γαία πυρί μιχθήτω, όπως συνέβη με τον πατέρα του Ανδρέα και τον παππού του Γεώργιο Παπανδρέου. Η διέλευσή του από την πολιτική σκηνή της Ελλάδος θα είναι μοιραία, ούτως ή άλλως.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή την 03-11-11  

This entry was posted in Κώστας Ιορδανίδης and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο μοιραίος πρωθυπουργός

 1. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Kαι αφού ο κ Παπανδρέου εξεφώνησε χθες το βράδυ μια ανατριχιαστική ομιλία γύρω από τον εαυτό του, γύρω από το πόσο μπροστά είναι από την εποχή του, αφού υπεραμύνθηκε της κατασστροφικής απόφασης του για το δημοψήφισμα προσβάλλοντας με ανοίκειο τρόπο όσους διαφώνησαν (ακόμα και τα στελέχη του και τους στενούς συνεργάτες του) πήρε ψήφο εμπιστοσύνης …. ώστε να πάψει να είναι πρωθυπουργός. Αξιοι της τύχης τους οι βουλευτές του. Εμείς τι φταίμε;;;;

  • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

   Φιρίκι είδα και τις σχετικές αναρτήσεις σου οι οποίες είναι από τις λίγες που δεν εγκρίνουν τις απίστευτες παλινωδίες του Πρωθυπουργού και των βουλευτών του ή καλύτερα δεν εστιάζουν στους τακτικισμούς του κυβερνώντος κόμματος. Σύμπτωμα και αυτό, εκτός των άλλων, της πλήρους αποηθικοποίησης της κοινωνίας μας.

   Ξεχνάμε ότι ο αμοραλισμός του ΠαΣοΚ έχει εμπράγματη βάση. Είναι τέτοια η δύναμή του στην οργανωμένη κοινωνία που του επιτρέπει τα πάντα. Απλώς αυτή τη φορά σταδιακά αποδομούνται τα ερείσματά του αλλά οι αδράνειες από την προηγούμενη κατάσταση -η οποία δεν έχει καταρρεύσει ακόμη – συνεχίζουν να υφίστανται. Ακόμη μία φορά βλέπουμε το ΠαΣοΚ εναντίον ΠαΣοΚ. Είναι τέτοια η έπαρσή τους που τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠαΣοΚ δεν αισθάνονται ότι εκτίθενται μέσα από όλα αυτά.

   Ο πανικός τους είναι αποτέλεσμα των όσων έρχονται και τα οποία γνωρίζουν.

   Το κρίσιμο και γι’αυτούς, αλλά και για την ηγεσία της Ε.Ε., είναι να συνεργαστεί ο Σαμαράς για πολλούς και ποικίλους λόγους ένας έκαστος τους οποίους θα μακρηγορήσω αν αναλύσω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s